____________ ____________ ταξιδεύοντας: 114 ~ ο Σαμπίνο Ντ’ Ακούντο στη Μονή Δαφνίου

ταξιδεύοντας

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

114 ~ ο Σαμπίνο Ντ’ Ακούντο στη Μονή Δαφνίου


Image and video hosting by TinyPic
Sabino D'Acunto (1916-2004)
"ο χρόνος και η μνήμη πάνω από την ύπαρξη
οροθετούν μια σύμβαση αιώνιας ταυτότητας"


Δαφνί

Κάτω από τους ελαιώνες της Ιεράς οδού
διαχέει το Αιγαίο την αρμύρα του.
Κρυμμένο κρατάει την ηρεμία του το Δαφνί στις δάφνες μέσα.
Στη μυστηριακή αυλή του μοναστηριού,
στη μέση από δυο φύλακες - δυο κυπαρίσσια,
ανοίγει τις πύλες του ο βυζαντινός ναός
για τους ζητιάνους της σκιάς και των μωσαϊκών τους μύστες.
Πέρα οι πουλητές των "ενθυμίων της Ελλάδος"
απλώνουν το διαλάλημά τους
στον πευκοφυτεμένο λόφο.
Την κάψα του μεσημεριού αιώνια παραστέκει
ξετρελλαμένο το τζιτζίκι.
Μα λίγο το φεγγάρι στον ορίζοντα
αργοπορεί πάνω σε κάποιο κυπαρίσσι.

Απόδοση: Γιώργος Ν. Κάρτερ-Νέα Εστία, τχ. 819 (15 Αυγ.1961)-


Μονή Δαφνίου (φωτ: flickr.com, από jeffergray)

= = = = =

Ο Ιταλός ποιητής, συγγραφέας, κριτικός, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος, Σαμπίνο ντ' Ακούντο, επισκέπτεται την Ελλάδα το 1957. Με πλούσιο λογοτεχνικό έργο, φιλέλλην, ελληνολάτρης και αντιφασίστας με δράση, όταν φθάνει στη χώρα μας έχει ήδη τιμηθεί από τους συμπολίτες του με την ανάδειξή του στο αξίωμα του εκλεγμένου δημάρχου της Ιζέρνια, της πόλης που γεννήθηκε. Αργότερα (1994, 1995 και 1997) τιμάται με βραβεία και μετάλλια για την δράση και την προσφορά του στον τόπο του.

Image and video hosting by TinyPic
Ιζέρνια

Άνθρωπος μορφωμένος, με φιλικούς τρόπους και πολύπλευρος δημιουργός, υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία στην πνευματική ζωή της περιοχής Μολίζε κατά το δεύτερο ήμισυ του εικοστού αιώνα. Πολιτικώς, κοινωνικώς και συνδικαλιστικώς δραστήριος, ανέπτυξε δεσμούς φιλίας με ιταλούς και ξένους διανοούμενους και καλλιτέχνες, συνεργάστηκε και διηύθυνε περιοδικές εκδόσεις, δημιούργησε την Ένωση Κριτικών Λογοτεχνίας και συνίδρυσε το Συνδικάτο Ελεύθερων Ιταλών Συγγραφέων. Το βιογραφικό που ακολουθεί είναι από τον Γιώργο Ν. Κάρτερ και δημοσιεύθηκε στην Νέα Εστία - τχ.1370, 1 Αυγ. 1984:

Ο Sabino d' Acunto γεννήθηκε στην Ιζέρνια το 1916. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Δραματική Ακαδημία της Ρώμης, όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος και έπειτα πήρε μέρος στην αντίσταση. Το 1946 ανεβαίνει για πρώτη φορά (στο Τορίνο με πρωταγωνιστή τον Γκουίντο Γκάιπα) το θεατρικό του έργο "Ο αντίπαλος του εαυτού του" και το 1954 το παραμυθόδραμά του "Μάτια της θάλασσας". Το 1953 γίνεται δήμαρχος της Ιζέρνια. Το 1956 του απονέμεται το βραβείο Pandzy για την ποίηση, που τον καθιερώνει σαν έναν από τους πιο σημαντικούς κι αντιπροσωπευτικούς ποιητές της σύγχρονης Ιταλίας. Στο μεταξύ διευθύνει διάφορα έγκυρα περιοδικά κ' εφημερίδες και παίρνει τα βραβεία δημοσιογραφίας "Ταρκουίνα Μαρίνα Βέλκα" (1968) και "Γκουλιέλμο Παλαβιτσίνι" (1970). Τον ίδιο χρόνο ιδρύει το Συνδικάτο ελεύθερων συγγραφέων με πρόεδρο τον Ντιέγκο Φάμπρι κι αργότερα το Κέντρο περιφερειακών πνευματικών ανταλλαγών. Το 1977 αναλαμβάνει τη διεύθυνση της "Ευρωπαϊκής Επιθεώρησης", που ίδρυσε στα 1954 ο ανθρωπιστής καθηγητής Ντραγκάν, για την πληροφόρηση των κρατών της ΕΟΚ. Εξάλλου, είναι ο εμπνευστής του ιταλικού Κινήματος "για ένα νεορομαντισμό", που βρήκε αρκετή ανταπόκριση και στο εξωτερικό. Ο Ντ' Ακούντο, εκτός από θέατρο και ποίηση, έγραψε μυθιστορήματα, δοκίμια και κριτικές μελέτες. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Στη συλλογή του "Ταξιδιωτικό σημειωματάριο" περιλαμβάνονται ποιήματα εμπνευσμένα από την Ελλάδα, όπου "οι αρχαίοι μύθοι, μέσα από μια ποιητική σύνθεση, ανανεώνουν το πνευματικό τους περιεχόμενο και ξαναγίνονται μνήμες" (Οράτζιο Τανέλλι).

= = = = =

Ο χρόνος και η μνήμη

Ο χρόνος
τούτο τ' ανεπαίσθητο κύλισμα τ' ανελέητο
όλα τα συνθλίβει και τ' αφανίζει
στον αλόγιστο δρόμο του
με τις ανάριθμες πέτρες, χωρίς τέρμα.

Οι μνήμες...
σ' αυτές τις καμένες βραγιές φυτρώνει μόνο
ο σπόρος της λήθης.

Μακάριοι όσοι αφήνουν πίσω
τα σημάδια ενός βίου που δαπανήθηκε μ' ευπρέπεια.
Ο χρόνος και η μνήμη πάνω από την ύπαρξη
οροθετούν μια σύμβαση αιώνιας ταυτότητας.

Μετάφραση: Γιώργος Κάρτερ
-Νέα Εστία, τχ. 1680 (1 Ιουλ. 1997)-


- Το ποίημα του τεύχους 819 της Νέας Εστίας είναι από το αρχείο του ΕΚΕΒΙ
- Φωτογραφίες: tipresentoisernia.com, flickr.com,
skyscrapercity.com

Ετικέτες , ,