____________ ____________ ταξιδεύοντας: 13 ~ Στο Γεράνι με τον Γκρέιαμ Τζόις

ταξιδεύοντας

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2006

13 ~ Στο Γεράνι με τον Γκρέιαμ Τζόις


Image Hosted by ImageShack.us
Graham William Joyce (1954-)
"Τhe facts of life"
.
Image Hosted by ImageShack.us

Mεγάλωσα στο Keresley, ένα χωριό κοντά στο Κόβεντρυ. Το Κeresley έχει μεταλλεία και δεν θα το βρείτε στους τουριστικούς οδηγούς. Είναι ένας γκρίζος, άχαρος τόπος.
.
Image Hosted by ImageShack.us
Κeresley
.
Στο κολλέγιο, στο Derby, έκανα φίλους, που έχω μέχρι σήμερα και ευτύχησα να έχω εξαιρετικούς λέκτορες. Αλλά τότε ήμουν αρκετά οργίλος, υπερόπτης και εγωϊστής για να το αναγνωρίσω και να το παραδεχτώ. Ακόμα, όμως, θυμάμαι, λέξη προς λέξη σχεδόν, πολλά από όσα άκουσα τότε.
.
Image Hosted by ImageShack.us
Derby
.
Εκείνο τον καιρό κρατούσα ημερολόγιο… έγραφα ασταμάτητα.
.
Image Hosted by ImageShack.us
.
Λίγα χρόνια αργότερα, ξαναδιαβάζοντας όσα είχα γράψει, ένιωσα να παραλύω από ένα έντονο συναίσθημα ντροπής. Τα έκαψα και έθαψα τις στάχτες στον κήπο.
.
Image Hosted by ImageShack.us
.
Πήρα το master μου στην σύγχρονη Αγγλική και Αμερικανική Λογοτεχνία, στο Πανεπιστήμιο του Leicester.. Εκεί γνώρισα την Σούζαν, φοιτήτρια τότε της Νομικής, που μέχρι σήμερα συνηγορεί υπέρ του εαυτού της στους καυγάδες μας και πάντοτε κερδίζει. Συμφωνήσαμε να μην κάνουμε παιδιά.
.
Image Hosted by ImageShack.us
Ηλιοβασίλεμα του Νοέμβρη πάνω από το Πανεπιστήμιο του Leicester
.
H Σούζαν έκανε την πρακτική της κι εγώ εργαζόμουν στον Εθνικό Οργανισμό Νεότητας. Η νεολαίοι ήταν στον δρόμο, είχαμε ταραχές, όλα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο κι εμένα μου έπαιρναν συνέντευξη ένας εφημέριος και τρεις κυρίες με τεράστια καπέλα, που πάνω τους είχαν καρφωμένα νεκρά πουλιά και φρούτα
.
Image Hosted by ImageShack.us
"She Wore A Dead Bird on Her Head"
(τίτλος αμερικανικού παιδικού βιβλίου)
Artwork by Catherine E. Clark -
birdwatchersgeneralstore.com
.
Δεν ξεκαθάριζαν τι ήθελαν να κάνω. Υποτίθεται ότι έπρεπε να ενδυναμώσω τους νέους. «Bρείτε τι θέλουν και βοηθείστε τους» μου είπαν.
.
Image Hosted by ImageShack.us
Φοιτητές του Leicester University διαδηλώνουν έξω από τα γραφεία της Πρυτανικής αρχής
.
Κάποια στιγμή παραιτήθηκα. Η Σου κι εγώ παντρευτήκαμε και φύγαμε για την Ελλάδα. Στην αρχή μείναμε στη Λέσβο και μετά, για μια υπέροχη, λαμπρή χρονιά, στην Κρήτη, στο Γεράνι.
.
Image Hosted by ImageShack.us
Γεράνι
.
To Γεράνι είναι στο 13ο χιλιόμετρο του παραλιακού δρόμου Χανιά – Κίσσαμος. Αναφέρεται από τον Fr. Barozzi ως Gerona το 1577, από τον Καστροφύλακα ως Gerani το 1583 και στην αιγυπτιακή απογραφή του 1834, αναφέρεται ως Gherani, ενώ ο Ε. Λαμπρινάκης, πιστεύει ότι ήταν εκεί η αρχαία Κυδωνία και ότι υπήρχε ναός της Βριτομάρτιδος. Στη γειτονιά Πετούλια, στο δρόμο προς το Μόδι, άρχισε την σταδιοδρομία του ως δάσκαλος ο Ιωάννης Κονδυλάκης. - interkriti.org

Image Hosted by ImageShack.us
Το σχολείο όπου πρωτοδίδαξε ο Κονδυλάκης
.
Εγώ ήθελα να συγκεντρωθώ στο γράψιμο και η Σου σιχαινόταν το οικογενειακό Δίκαιο. Ζούσαμε σε μια καλύβα που την λέγαμε «το σπίτι των χαμένων ονείρων». Εκεί έγραψα το πρώτο μου βιβλίο, το Dreamside. Το ταχυδρόμησα και σε λίγο καιρό δημοσιεύτηκε.
.
Image Hosted by ImageShack.us
Όταν έφθασαν τα νέα της έκδοσης, οι γονείς μου ήταν μαζί μας στην Κρήτη.
.
Image Hosted by ImageShack.us
Μπαίνοντας στο Γεράνι
.
Το παραμύθι τελείωνε...
.
Image Hosted by ImageShack.us

Η Σου και ο Γκρέιαμ Τζόις επέστρεψαν στο Leicester
.
Image Hosted by ImageShack.us
Duong Cam Chuong: Leicester, England
.

O Τζόις γράφει συνέχεια, η φήμη του απλώνεται - πολλοί τον θεωρούν άξιο συνεχιστή του Lovecraft -, τα βιβλία του μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες και κερδίζει τέσσερις φορές το Βρετανικό Βραβείο Φανταστικής Λογοτεχνίας: To 1993, το 1996, το 1997 και το 2000.


Image Hosted by ImageShack.us ......Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Η συγγραφή είναι για τον Τζόις ένα είδος ψυχοθεραπείας που ξεκινά χωρίς συγκεκριμένη διαδρομή και με τη μυθοπλασία να εξελίσσεται χωρίς πλάνο. Τα πρόσωπα και η ιστορία οδηγούν από μόνα τους το βιβλίο, με τον Τζόις να τους δανείζει τις λέξεις. Η αφήγηση ιστοριών υπήρξε ο καλύτερος τρόπος για να εξορκίσει, όπως λέει και ο ίδιος, τους δαίμονές του. - Λ. Κέζα - Το ΒΗΜΑ, 21-06-1998

Image Hosted by ImageShack.us

H νεράιδα των δοντιών (εκδ.ΟΞΥ)

Η Νεράιδα, σύμφωνα με τον κοινό ευρωπαϊκό μύθο, κάθε φορά που ένα παιδί αλλάζει κάποιο από τα πρώτα δόντια του και το αφήνει κάτω από το μαξιλάρι του, μπαίνει τη νύχτα στο δωμάτιό του, παίρνει το δόντι και αφήνει στη θέση του ένα κέρμα. Το μυθιστόρημα είχε απήχηση στο αγγλόφωνο κοινό και προτάθηκε από τον εκδοτικό οίκο Penguin για το βραβείο Booker 1996. Το συγγραφικό ταλέντο του Γκρέιαμ Τζόις μπορεί να μην αναγνωρίστηκε από ένα διάσημο θεσμό όπως το Booker, εκτιμήθηκε όμως από τους λάτρεις της εναλλακτικής λογοτεχνίας που του απένειμαν το Βρετ. Βραβείο Λογοτεχνίας του Φανταστικού. - Λ.Κ.

.

Image Hosted by ImageShack.us

Όταν ξεκινάς να διαβάσεις μία νουβέλα του Graham Joyce είναι σαν να αφήνεσαι να γλιστρήσεις απαλά σε ένα ζεστό αφρόλουτρο. Το λυρικό ύφος του σε υπνωτίζει, ο πραγματικός κόσμος διαλύεται κι εσύ συγχρονίζεις τη φαντασία σου με την φαντασία του συγγραφέα.- Sandy Auden
.

Image Hosted by ImageShack.us

Leicester

Σήμερα, το ζεύγος Joyce ζει στο Leicester, έχει δύο παιδιά, την Έλλα και τον Τζόζεφ και ο Graham διδάσκει δημιουργική Γραφή στο Nottingham Trent University.


Image Hosted by ImageShack.us

Nottingham Trent University

.

Οι αναγνώστες μού λένε (ή μου παραπονιούνται – δεν είμαι σίγουρος τι από τα δύο), πως όταν ανοίγουν κάποιο βιβλίο μου, ποτέ δεν ξέρουν τι θα διαβάσουν. Αυτό συμβαίνει γιατί ούτε κι εγώ ξέρω τι πρόκειται να γράψω κάθε φορά.

.
Image Hosted by ImageShack.us
Φωτογραφία από τον Beth Gwin

.

.

Φωτογραφίες, πίνακες: borderlands-books.com, fantasticfiction.co.uk,
simonsays.com, terryburton.co.uk, iupui.edu, nusonline.co.uk, saahub.com,
tudogallery.com, locusmag.com
Eξώφυλλα βιβλίων: protoporia.gr, bibliopolis.org, sfsite.com, actusf.com,
lelitteraire.com
.

4 Comments:

Blogger μαριάννα :

Στο Γεράνι λοιπόν. Εκεί ονειρεύομαι να καταλήξω γερνώντας. Εκεί γεννήθηκα. Στο σπίτι της γιαγιάς στο Μόδι. Οι πορτοκαλιές μας όμως είναι στο Γεράνι. Η παραλία του Γερανίου, είναι ο παράδεισος της γης. Εκεί έμαθα να κολυμπάω, με όνειρο πάντα να φτάσω κολυμπώντας στ' Αθοδωρού, το μικρό ξερονήσι με το εκκλησάκι απέναντι. Δεν το κατάφερα ακόμα. Το χρωστάω. Έχει δίκιο ο Joyce που λέει για μια « υπέροχη λαμπρή χρονιά στην Κρήτη, στο Γεράνι »! Τον πιστεύω απόλυτα.
Πάλι με ταξιδέψατε νοσταλγικά μαθαίνοντάς με ταυτόχρονα, αγαπητή μου Κ.σ-Μ.

Τρίτη, Μαΐου 29, 2007 1:25:00 μ.μ.  
Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. :

Αν καταλήξεις εκεί, σίγουρα θα πιούμε κανέναν καφέ στου Μαρκουλάκη ή στου Ξυλάκη.

Και θα σου έλεγα να ξεχάσεις το όνειρό σου. Τα νερά του Γερανίου δεν αστειεύονται.

...εκτός κι αν τα κάνει υπέροχη γκαζόζα ο Αναγνωστάκης.

Τετάρτη, Μαΐου 30, 2007 11:22:00 μ.μ.  
Blogger μαριάννα :

Πολλά ξέρεις καλή μου. Απίστευτο. Ξέρεις λοιπόν ότι μια Χανιώτισσα που σέβεται την καταγωγή της, ξεκινά τη μέρα της, με μπουγάτσα στου Ιορδάνη, καφέ με καβρουμάδες, στης Κατάκαινας στα Νέα Καταστήματα, φυσικό χυμό πορτοκάλι στο Σαντριβάνι, ρακές με καλιτσούνια στο Θέρισσο, μαρουβά με σφακιανό γιαχνί στον Ομαλό(το χωριό το πατέρα μου είναι οι Λάκκοι και τα χωράφια μας στον Ομαλό, έτσι συνδύασα θάλασσα απ' τη μάνα μου και μαδάρες από τον πατέρα μου), απόγευμα ηλιοβασίλεμα στο Ακρωτήρι με καφέ κι αγνάντεμα κάτω απ'τον ίσκιο του Λευτέρη και το βράδυ χοχλιούς μπουμπουριστούς στη Γωνιά να θυμάσαι τις δοξαριές του Μαύρου.
Κι αφού μεθύσεις με συρτούς και πεντοζάλια το βράδυ Πλατανιά, ξαναγυρνάς για μια γκαζόζα Γερανίου στο Σαντριβάνι αφού χαράξει, για να 'χεις δει το Φάρο στα χρώματα της Ανατολής. Λες στην προηγούμενη ζωή να είχαμε βρεθεί στου Ξυλάκη; μακάρι να ξαναβρεθούμε. Στ' Αθοδωρού θα πάω κολυμπώντας. Με γνωρίζει η θάλασσα εκεί. Αφού ξέρεις πως σαν είναι ο τράος δυνατός, δεν τονε σταίνει η μάντρα... o άντρας κάνει τη γενιά κι όχι η γενιά τον άντρα!

Πέμπτη, Μαΐου 31, 2007 3:25:00 μ.μ.  
Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. :

Δεν ξέρω πολλά, είναι που φιλοξενήθηκα στο Μόδι κάποιο καλοκαίρι.

Αν δεν ήταν τόσο πιεστικά φιλόξενοι οι Κρήτες, θα είχα ξαναβρεθεί εκεί κι άλλες φορές.

(no offense: τι κουραστικοί!)

Τρίτη, Ιουνίου 05, 2007 1:57:00 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home