____________ ____________ ταξιδεύοντας: 1 ~ Στη Ναύπακτο με τον Μιγκέλ Ντε Θερβάντες

ταξιδεύοντας

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2006

1 ~ Στη Ναύπακτο με τον Μιγκέλ Ντε Θερβάντες


Miguel de Cervantes Saavedra
(1547-1616)
Με το πλοίο «Μαρκησία» στη ναυμαχία του Λεπάντο

[To πoρτραίτο του Θερβάντες είναι του Xουάν δε Xαουρέγκι (1600)]

Image Hosted by ImageShack.us
Η ναυμαχία της Ναυπάκτου του Γεωργίου Kλόντζα
(Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας)
Image Hosted by ImageShack.us

«… Και κείνη την ημέρα, που στάθηκε τόσο τυχερή για τη Χριστιανοσύνη, γιατί γίνηκε αφορμή να σκορπιστεί η πλάνη πούχε όλος ο κόσμος κι όλα τα έθνη, πως οι Τούρκοι ήτανε τάχα ανίκητοι στη θάλασσα, εκείνη την ημέρα -λέω- όπου συντρίφτηκε η οθωμανική έπαρση κι αλαζονεία, ανάμεσα σε τόσους και τόσους χριστιανούς που βρέθηκαν εκειπέρα και που τους χαμογέλασε η τύχη (γιατί όσοι σκοτώθηκαν στάθηκαν πιο τυχεροί από πολλούς που έμειναν ζωντανοί και νικητές), εγώ μονάχα ήμουνα ο κακότυχος. Γιατί αντί για το χρυσό στεφάνι του νικητή που θα έπρεπε να περιμένω αν ζούσαμε στα χρόνια των Ρωμαίων, βρέθηκα εκείνη την άλλη νύχτα που ακολούθησε μια τόσο ξακουστή μέρα βρέθηκα με αλυσίδες στα πόδια και χειροπέδες…»
Μιγκέλ ντε Θερβάντες
Δον Κιχώτης, τόμος Α΄, βιβλίο τέταρτο, κεφ. 39ο.
[στρατιώτης στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7-10-1571)]
Kaθημερινή).


Image Hosted by ImageShack.us

Στη ναυμαχία ο Θερβάντες χάνει το αριστερό του χέρι. Οι κακεντρεχείς ομότεχνοί του, με προεξάρχοντα τον Λόπε ντε Βέγκα, τον αποκαλούν απαξιωτικά «Κουλό της Ναυπάκτου». Ο ίδιος, με φλεγματική (αυτο)ειρωνεία απαντά: «απώλεσα την αριστεράν μου προς δόξαν της δεξιάς».
netschoolbook.gr

Image Hosted by ImageShack.us
Αντόνιο Καβανίγιας δε Μπλας: Ο ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΑΛΓΕΡΙΟΥ - Ο Θερβάντες στην ναυμαχία της Ναυπάκτου (εκδ. Ενάλιος)
Ο Μιγκέλ δε Θερβάντες, κλεισμένος στη φυλακή του Αλγερίου, στέλνει αγωνιώδεις επιστολές σε πρόσωπα αγαπημένα για να μεσολαβήσουν ώστε να απελευθερωθεί. Δεν βλέπει, ωστόσο, φως από πουθενά. Μέσα στην απόγνωσή του, και για να μην τρελαθεί στη διάρκεια αυτών των πέντε ετών εγκλεισμού του στη σκοτεινή φυλακή, προσπαθεί να ζωντανέψει στη σκέψη του τις συναρπαστικές περιπέτειες που έχει ζήσει.
= = = = = = = = =

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us
O Δον Kιχώτης του Σαλβαντόρ Nταλί
Museo Iconografico del Quijote, Γκουαναχουάτο, Mεξικό.

H μοναξιά του Θερβάντες

Ο επίλογος ενός συνεδρίου ισπανιστών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών, το ημέτερο υπουργείο Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Θερβάντες, γράφτηκε προχθές το μεσημέρι στη Ναύπακτο.
Με τα αποκαλυπτήρια μιας πλάκας στη μνήμη του μεγάλου Ισπανού συγγραφέα Θερβάντες είχε να κάνει ο «επίλογος» αυτός, αλλά σίγουρα ο δήμαρχος της πόλης καθόλου ευτυχής δεν πρέπει να αισθανόταν κατά τη διάρκεια της τελετής. Εκτός από τον ίδιο, το μητροπολίτη Ναυπάκτου, το νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας και πέντ' -έξι δημοτικούς σύμβουλους, ουδείς άλλος βρέθηκε στο γραφικό λιμάνι της πόλης όπου είχαν έρθει διπλωμάτες κυρίως βαλκανικών χωρών.
«Γιατί τέτοια ερημιά;» ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχο και αυτός μας είπε: «Στείλαμε χίλιες προσκλήσεις, τι άλλο να κάναμε;».

Να τους λέγατε κύριε αντιδήμαρχε, ότι ο Θερβάντες έγραφε με το δεξί χέρι και πολέμαγε με το αριστερό, το οποίο και αχρηστεύθηκε στη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Eτσι, και «δεξιοί» και «αριστεροί» θα είχαν λόγο να συγκινηθούν, οπότε το φιάσκο θα είχε πιθανόν αποφευχθεί...
Παν.Τσ.
Eλευθεροτυπία 7/12/98

Image Hosted by ImageShack.us

To άγαλμα του Θερβάντες στη Ναύπακτο

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home