____________ ____________ ταξιδεύοντας: 47 ~ Σουζάννα Ράφαρτ: Συμποσιαστική στην Καβάλα, υποστηρικτική στην Ρόδο

ταξιδεύοντας

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007

47 ~ Σουζάννα Ράφαρτ: Συμποσιαστική στην Καβάλα, υποστηρικτική στην Ρόδο


Susanna Rafart Corominas (1962)
στους "δρόμους του νερού"

Eίναι Σεπτέμβριος του 2002 και η παλιά πόλη της Καβάλας [φωτ.] φιλοξενεί τo 5o Συμπόσιο Μεσογειακής Ποίησης. Τίτλος του συνεδρίου "Δρόμοι του νερού - Δρόμοι του λόγου", και ανάμεσα στους ποιητές που παίρνουν μέρος είναι και η Καταλανή Σουζάννα Ράφαρτ Κορομίνας στην οποία τον προηγούμενο χρόνο είχε απονεμηθεί το βραβείο Carles Riba για την συλλογή της "Pou de glac". Γεννημένη το 1962 στο Ρίπολ, όπου και η περίφημη ιστορική μονή των βενεδικτίνων Santa Maria de Ripoll - ένα από τα καλύτερα δείγματα Ρωμανικής τέχνης -, σπούδασε Ισπανική και Καταλανική φιλολογία και μετά την αποφοίτησή της δίδαξε Ισπανικά και λογοτεχνία σε σχολεία της μέσης εκπαίδευσης.
Η Σουζάνα Ράφαρτ, που εκτός από ποιήτρια είναι συγγραφέας και κριτικός, σήμερα γράφει λογοτεχνική κριτική σε αρκετά έντυπα και συνεργάζεται με εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Παράλληλα συνδυάζει αυτές τις επαγγελματικές της δραστηριότητες με την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και την συμμετοχή της σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια με πιο πρόσφατη συμμετοχή της χθες, 24 Νοεμβρίου 2006, στα σεμινάρια που οργάνωσε το Κέντρο Καταλανικών Σπουδών, για την Ισπανική λογοτεχνία, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Παρίσι ΙV).


Oriol Arumí Albó: Ripoll

Εκτός του "Pou de Glaç", η Σουζάννα Ράφαρτ έχει εκδώσει μία σειρά έργων της μεταξύ των .οποίων περιλαμβάνονται τα βιβλία Olis sobre paper, A cor què vols, Reflexió de la llum, Jardins d'amor advers, Retrat en blanc, Un cor grec και το Baies με το οποίο απέσπασε το φετινό βραβείο ποίησης Cavall Verd. Μία επιλογή ποιημάτων της συμπεριλήφθηκε στην ανθολογία "The Other Poetry of Barcelona" που εξέδωσε το 2004 η Carlota Caulfield. Η ανθολογία αυτή περιλαμβάνει μεταφρασμένα ποιήματα 17 ποιητριών, μαζί με το πρωτότυπο στην Ισπανική ή Καταλανική γλώσσα, τα οποία έχουν ως αναφορά την σύγχρονη Βαρκελώνη. (Η Carlota Caulfield έχει εκδώσει μία ακόμα ανθολογία με ποίηση γυναικών -"Voces Viajeras. Poetisas cubanas de hoy"- καθώς και το "Web of Memories" με συνεντεύξεις Κουβανών ποιητριών.)


Η Σουζάννα Ράφαρτ συμμετέχει στην Επιτροπή υποστήριξης της υποψηφιότητας της Ρόδου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2018.




φωτογραφίες: www.escriptors.cat cultura.gencat.net,
uibk.ac.at
εξώφυλλο βιβλίου: www.laie.es
πίνακες, εικόνες: telefonica.net, www.cineek.gr