1 ~ Στη Ναύπακτο με τον Μιγκέλ Ντε Θερβάντες
Miguel de Cervantes Saavedra
(1547-1616)
Με το πλοίο «Μαρκησία» στη ναυμαχία του Λεπάντο
[To πoρτραίτο του Θερβάντες είναι του Xουάν δε Xαουρέγκι (1600)]
Η ναυμαχία της Ναυπάκτου του Γεωργίου Kλόντζα
(Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας)
«… Και κείνη την ημέρα, που στάθηκε τόσο τυχερή για τη Χριστιανοσύνη, γιατί γίνηκε αφορμή να σκορπιστεί η πλάνη πούχε όλος ο κόσμος κι όλα τα έθνη, πως οι Τούρκοι ήτανε τάχα ανίκητοι στη θάλασσα, εκείνη την ημέρα -λέω- όπου συντρίφτηκε η οθωμανική έπαρση κι αλαζονεία, ανάμεσα σε τόσους και τόσους χριστιανούς που βρέθηκαν εκειπέρα και που τους χαμογέλασε η τύχη (γιατί όσοι σκοτώθηκαν στάθηκαν πιο τυχεροί από πολλούς που έμειναν ζωντανοί και νικητές), εγώ μονάχα ήμουνα ο κακότυχος. Γιατί αντί για το χρυσό στεφάνι του νικητή που θα έπρεπε να περιμένω αν ζούσαμε στα χρόνια των Ρωμαίων, βρέθηκα εκείνη την άλλη νύχτα που ακολούθησε μια τόσο ξακουστή μέρα βρέθηκα με αλυσίδες στα πόδια και χειροπέδες…»
Μιγκέλ ντε Θερβάντες
Δον Κιχώτης, τόμος Α΄, βιβλίο τέταρτο, κεφ. 39ο.
[στρατιώτης στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7-10-1571)]
Μετάφραση: Κ. Καρθαίος
Μετάφραση: Κ. Καρθαίος
(από την Kαθημερινή).
* * * * * *
Ο Θερβάντες έγραφε εντατικά: ποίηση, νουβέλες, θεατρικά έργα, μυθιστορήματα. Τρία χρόνια πριν από τον θάνατό του, εκδόθηκαν σχεδόν όλα μαζί. Ο συγγραφικός πυρετός συνδυάστηκε μ' έναν περιπετειώδη, ταραχώδη σχεδόν, πλάνητα βίο: νεαρός στρατιώτης στην Ιταλία, επιχειρηματίας στη Μεσόγειο, πέντε χρόνια αιχμάλωτος των πειρατών στο Αλγέρι, έχασε το αριστερό του χέρι στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Μετονομάστηκε απαξιωτικά από τους φαρμακομύτηδες ομοτέχνους (με προεξάρχοντα τον Λόπε ντε Βέγκα) σε «Κουλό της Ναυπάκτου». H κακοτυχία του είχε, τουλάχιστον, χιούμορ. Ο επιδέξιος συγγραφέας υπήρξε κουλός και, σύμφωνα με άλλες πηγές, τραυλός. Ο ίδιος, με τη φλεγματική (αυτο)ειρωνεία ανταπάντησε στους χολιασμένους κακόγλωσσους: «απώλεσα την αριστεράν μου προς δόξαν της δεξιάς».
Από το netschoolbook.gr
* * * * * *
Αντόνιο Καβανίγιας δε Μπλας: Ο ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΑΛΓΕΡΙΟΥ - Ο Θερβάντες στην ναυμαχία της Ναυπάκτου (εκδ. Ενάλιος)
Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη
Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη
Ο Μιγκέλ δε Θερβάντες, κλεισμένος στη φυλακή του Αλγερίου, στέλνει αγωνιώδεις επιστολές σε πρόσωπα αγαπημένα για να μεσολαβήσουν ώστε να απελευθερωθεί. Δεν βλέπει, ωστόσο, φως από πουθενά. Μέσα στην απόγνωσή του, και για να μην τρελαθεί στη διάρκεια αυτών των πέντε ετών εγκλεισμού του στη σκοτεινή φυλακή, προσπαθεί να ζωντανέψει στη σκέψη του τις συναρπαστικές περιπέτειες που έχει ζήσει. Έτσι μιλά για τις περιπέτειές του στην Ιταλία, για τους έρωτές του με ωραίες δούκισσες και φτωχές κοπέλες του λαού, αλλά και για τη στρατιωτική του εμπειρία δίπλα στον Δον Χουάν της Αυστρίας, με τον οποίο πολέμησε μαζί στην "κρισιμότερη μάχη που έζησε ποτέ ο κόσμος ολάκερος" : στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, εκεί στις ελληνικές ακτές, και ήταν γι' αυτόν η συγκλονιστικότερη στιγμή της ζωής του και της ιστορίας της ίδιας
* * * * * *
O Δον Kιχώτης του Σαλβαντόρ Nταλί
Museo Iconografico del Quijote, Γκουαναχουάτο, Mεξικό.
* * * * * *
H μοναξιά του Θερβάντες
Ο επίλογος ενός συνεδρίου ισπανιστών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών, το ημέτερο υπουργείο Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Θερβάντες, γράφτηκε προχθές το μεσημέρι στη Ναύπακτο.
Με τα αποκαλυπτήρια μιας πλάκας στη μνήμη του μεγάλου Ισπανού συγγραφέα Θερβάντες είχε να κάνει ο «επίλογος» αυτός, αλλά σίγουρα ο δήμαρχος της πόλης καθόλου ευτυχής δεν πρέπει να αισθανόταν κατά τη διάρκεια της τελετής. Εκτός από τον ίδιο, το μητροπολίτη Ναυπάκτου, το νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας και πέντ' -έξι δημοτικούς σύμβουλους, ουδείς άλλος βρέθηκε στο γραφικό λιμάνι της πόλης όπου είχαν έρθει διπλωμάτες κυρίως βαλκανικών χωρών.
«Γιατί τέτοια ερημιά;» ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχο και αυτός μας είπε: «Στείλαμε χίλιες προσκλήσεις, τι άλλο να κάναμε;».
Να τους λέγατε κύριε αντιδήμαρχε, ότι ο Θερβάντες έγραφε με το δεξί χέρι και πολέμαγε με το αριστερό, το οποίο και αχρηστεύθηκε στη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Eτσι, και «δεξιοί» και «αριστεροί» θα είχαν λόγο να συγκινηθούν, οπότε το φιάσκο θα είχε πιθανόν αποφευχθεί...
Παν.Τσ.
Eλευθεροτυπία 7/12/98
To άγαλμα του Θερβάντες στη Ναύπακτο
Η φωτογραφία είναι από το npress.gr: Με τον Θερβάντες στα σοκάκια της Ναυπάκτου
(ενημερώθηκε 31/03/2019)
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου
<< Home